top of page
Търсене
  • Снимка на автораГласът на младите

Уъркшоп на тема здравословни отношения в една роматични връзка



В минали проучвания установихме, че тийнейджърите на нашата възраст имат нужда от повече информация за това какво са здравословни взаимоотношения и как да познаваме и отбягваме токсичните връзки. Точно по тази причина ние решихме да направим уъркшоп по случай 14ти февруари (Св. Валентин). Ето как протече той:

За разчупване на леда помолихме участниците да изберат от предварително подготвените от нас гривни в 4 цвята, като те съответно значеха във връзка съм, не съм във връзка, сложно е и част от ЛГБТИ+ обществото съм. След това започнахме с първото упражнение.

Първа част: Като подготовка за дискусията направихме бърза игра, която включваше линия, на която всеки застава според отговорите на следните въпроси:

1. Колко от вас са във връзка? да/бил съм/не

2. Сексуално активни ли сте? да/не

3. Кой най-често плаща сметката (насреща)? партньорът ми/делим/аз

4. Ревниви ли сте? да/не

5. Можете ли свободно да изразявате нуждите си, когато сте във връзка? да/не

6. Някога били ли сте влюбен? да/не

7. Сексът важен ли е в една връзка? да/не

Трима от участниците ни са във връзка, като 5ма, никога не са имали партньор, а 4ма са били влюбени. Две от момичетата са сексуално активни, мнозинството са ревниви и никой не е посочил, че сексът за него не е важен.

Втора част: През следващата фаза, всички седнахме в кръг и обсъдихме какво за нас значат здравословни взаимоотношения. Ето какви отговори дискутирахме:

Изненадващо, първото нещо, което получихме като отговор бяха взаимните компромиси. Според повечето ни участници, за да е здравословна една връзка трябва участващите партии да се съобразяват един с друг и понякога да жертват собствения си комфорт за този на другия. Повечето хора свързват добрата връзка с думи като комуникация, доверие и хармония. Комуникацията е ключова за всички видове взаимоотношения, но особено за една романтична връзка, а чрез доверието се избягват негативни емоции като ревността. Всичко това води до хармония межу партьорите. Въпросът, който предизвика една от най-разгорещените дискусии, беше дали трябва с влизането в нова връзка партньорът ти да дойде на първо място и да измести приятелите ти. Един от участниците сподели, че за него връзката трябва да е на първо място, а приятелите ти, ако са ти истиснки приятели, ще те разберат. Останалата част от групата не споделяха мнението му.

59 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Voice It

bottom of page